eu fondovi
opkk
eu-flag
Europska unija
Zajedno do fondova EU

Projekt je sufinancirala Europska unija
iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Strojarski računalni tehničar

U školskoj godini 2024./2025. planiramo upis 20 učenika u zanimanje strojarski računalni tehničarStrojarski računalni tehničar bavi se poslovima povezanima s konstruiranjem, gradnjom, uporabom i održavanjem alata, strojeva i postrojenja. U proizvodnom procesu može sudjelovati u pripremi proizvodnje, pri čemu se služi proizvodno-tehnološkim smjernicama za planiranje proizvodnje i izradu tehničko-tehnološke dokumentacije. Pri tome utvrđuje načine obrade, redoslijed postupaka, normative materijala, vremena pripreme i izrade te kontrole kvalitete.

Služi se računalom s pripadajućim CAD programima i softverima iz područja strojarstva (Catia, SolidWorks, Fusion 360…i dr.), služi se adekvatnim priručnicima, katalozima te normama potrebnim za proračune i izračune zadanih strojnih elemenata. Propisuje kvalitetu i preciznost koju treba postići obradom. Provjerava kvalitetu i funkcije gotovog proizvoda, stroja ili elementa stroja. Strojarski računalni tehničar osposobljen je i za upravljanje CNC strojevima, kao i klasičnim alatnim strojevima. Poznaje osnove programiranja za CNC strojeve i pomoću CAM programa može izraditi programe za upravljanje tim strojevima.

src

 

 

Što se tiče kriterija upisa, kod zanimanja strojarski računalni tehničar boduju se zaključne ocjene u posljednja dva razreda osnovnog obrazovanja iz nastavnih predmeta:

1. Hrvatski jezik

2. Matematika

3. prvi strani jezik

4. Fizika

5. Kemija

6. Tehnička kultura

 

Uz navedene predmetne ocjene, boduje se i opći uspjeh 5., 6., 7. i 8. razreda (prosjeci svih zaključnih ocjena svih nastavnih predmeta na dvije decimale).

Na taj način moguće je ostvariti maksimalno 80 bodova. Za stjecanje dodatnih bodova (športska i druga natjecanja, itd.) pogledajte u Pravilnik o elementima i kriterijima (Upisi - Dokumenti). Za upis u zanimanje strojarski računalni tehničar neće se određivati bodovni prag.

Detalje oko izračuna bodova i sve ostale informacije o upisima možete vidjeti i na stranici upisi.hr.

logo upisi

Kalkulatoru bodova za upis učenika u srednju školu možete pristupiti ovdje.

upisi u srednje škole

           

 U nastavku donosimo nastavni plan i program za sva četiri razreda smjera strojarski računalni tehničar: 

Nastavni plan src

nastavni plan src2

Nakon utvrđene ljestvice poretka kandidata za upis, kandidati su dužni prilikom upisa dostaviti školi:

  • liječničku svjedodžbu Medicine rada 
  • Upisnicu - ukoliko neki kandidat nije u mogućnosti ispisati upisnicu kod kuće, dobit će upisnicu u školi, međutim, tada kandidat mora doći s roditeljem/starateljem zbog potpisivanja iste
  • Obrazac za odabir izbornih predmeta, stranih jezika i dodatnih aktivnosti (u privitku) - ukoliko neki kandidat nije u mogućnosti ispisati obrazac kod kuće, dobit će ga u školi, međutim, tada kandidat mora doći s roditeljem/starateljem zbog potpisivanja istog
  • Ako učenik želi mijenjati prvi strani jezik koji je odabran u sustavu, mora svjedodžbama dokazati da je učio taj jezik barem 4 godine

 

Prema zakonskim propisima učenici su obavezni prije upisa u prvi razred srednje škole za obrtnička zanimanja pristupiti liječničkom pregledu specijaliste medicine rada, radi utvrđivanja zdravstvene sposobnosti.

Liječnički pregled se obavlja u DZ Varaždinske županije - Ispostava u Ivancu - "Specijalistička ordinacija medicine rada Dragutin Rogina" (drugi kat desno), u radne dane ambulante počevši od završetka školske godine. Predbilježbe za liječnički pregled primaju se svakog radnog dana od 11 do 15 sati na telefon 784-233. Mole se roditelji i učenici da se pravovremeno prijave i obave pregled jer se u terminu od 15.7. do 4.8. isti neće moći obaviti. Troškove pregleda za obrtnička zanimanja snose učenici. Obavijest o liječničkom pregledu se nalazi na dnu stranice u privitku.

Kandidat koji u trenutku upisa nije u mogućnosti dostaviti liječničku svjedodžbu medicine rada, pri upisu dostavlja potvrdu nadležnog liječnika školske medicine, a liječničku svjedodžbu medicine rada dostavlja najkasnije do 30. rujna tekuće školske godine (učenicima preporučujemo da što prije pristupe liječničkom pregledu specijaliste medicine rada).

 

Nakon što kandidat potvrdi svoj upis vlastoručnim potpisom i potpisom roditelja/skrbnika, upisnicu može dostaviti osobno ili elektroničkim putem na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  (u prijavnom mailu je obavezno navesti kontakt broj mobitela roditelja i učenika).

Datumi zaprimanja upisnica i dokumenata koji su uvjet za upis u ljetnom upisnom roku ako se upisnica i ostali dokumenti dostavljaju osobno ili elektroničkim putem:

11.7.2024. (četvrtak) - od 08:00 do 14:00 sati

12.7.2024. (petak) - od 08:00 do 14:00 sati

U slučaju dostave dokumentacije elektroničkim putem, u privitku se nalazi i obrazac za odabir izbornih predmeta, stranih jezika i dodatnih aktivnosti kojega je također potrebno popuniti i dostaviti elektroničkim putem. 

Ukoliko neki kandidat nije u mogućnosti ispisati upisnicu kod kuće, dobit će upisnicu u školi, međutim, tada kandidat mora doći s roditeljem/starateljem zbog potpisivanja iste.

Back to top