eu fondovi
opkk
eu-flag
Europska unija
Zajedno do fondova EU

Projekt je sufinancirala Europska unija
iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Terenska nastava u Jasenovcu

19.01.2024.  -  Napisala  Iskra Petak

Dana 15. siječnja 2024., učenici četvrtih razreda gimnazije posjetili su Spomen-područje Jasenovac. Tamo su uz stručno vodstvo obišli lokalitet nekadašnjeg ustaškog koncentracijskog logora u Jasenovcu koji je krajem Drugog svjetskog rata bio miniran, spaljen i uništen, a na čijem se prostoru danas nalazi spomenik Cvijet izgrađen 1966. godine te Memorijalni muzej.

Nakon razgleda samog lokaliteta, učenici su podijeljeni u manje grupe te su im dodijeljeni zadaci u obliku radnih listića. Zadatke su rješavali samostalnim istraživanjem muzejskoga postava nakon čega je uslijedila rasprava koja je potaknula aktivno sudjelovanje i međusobnu komunikaciju svih učenika.

Glavni cilj terenske nastave bio je da učenici prošire znanje o Drugom svjetskom ratu, ustaškom režimu i stradanju žrtava fašizma, zatim razvijanje vještine kritičkog mišljenja i samostalnog prepoznavanja društvenih procesa koji mogu dovesti do rušenja demokratskih vrijednosti, kao i usvajanje pozitivnih stavova i vrijednosti o demokraciji, toleranciji i nenasilnom rješavanju sukoba.

Terenska nastava realizirana je u sklopu nastave povijesti uz pratnju nastavnica Milene Bolčević, Mihaele Lančić i Petre Svetec Posavec.

 

Petra Svetec Posavec.

 

Pročitano 326 puta

Back to top