eu fondovi
opkk
eu-flag
Europska unija
Zajedno do fondova EU

Projekt je sufinancirala Europska unija
iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Zdravim doručkom i humanitarnom akcijom obilježili smo Svjetski dan hrane i Dane kruha

16.10.2023.  -  Napisala  Iskra Petak

Danas, 16. listopada, širom svijeta obilježava se Svjetski dan hrane, datum koji podsjeća na važnost zdrave prehrane i solidarnosti u borbi protiv gladi. Ovaj dan ima svoje korijene u 1945. godini kada je u Ujedinjenim narodima osnovana Organizacija za prehranu i poljoprivredu. Dok svijet promišlja o prehrambenim izazovima, posebno nas podsjeća na važnost zdrave prehrane, raznolikosti namirnica i potrebu za globalnom solidarnošću. U nekim dijelovima svijeta hrana se baca u velikim količinama dok su ljudi u drugim dijelovima svijeta svakodnevno gladni. Zato je važno da i mi, kao zajednica, podignemo svijest o ovim problemima.

Stoga smo, već tradicionalno, u Srednjoj školi Ivanec uz Svjetski dan hrane obilježili i Dane kruha uz niz edukativnih (i nagradnih) aktivnosti koje su za učenike pripremili nastavnici. Ugostili smo nutricionisticu Ivanu Šimić i kineziologa Slavena Krtalića iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo koji su nam održali predavanje o pravilnoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti s ciljem unaprjeđenja naših prehrambenih navika i redovite tjelesne aktivnosti. Uz to, učenici 4.G1 razreda  predstavili su knjižicu zdravih recepata koje su sami pripremali, a sve to pratio je prigodni glazbeni program našeg Školskog zbora uz pratnju velečasnog Tihomira Koseca. Nakon blagoslova hrane uživali smo u kestenijadi i bogatom zdravom doručku za što su se pobrinuli naši učenici. 

 U cijelom današnjem događanju, posebno smo ponosni na provođenje humanitarne akcije „Zalogaj nade“ koju je pokrenuo Rotary club „Trakošćan“. Ova humanitarna akcija ima za cilj prikupiti financijska sredstva kako bismo omogućili besplatne obroke za učenike naše škole koji se suočavaju s izazovima u osiguravanju svoje svakodnevne prehrane pa će stoga svi dobrovoljni novčani prilozi koji su prikupljeni tijekom današnjeg događanja biti usmjereni na istoimenu akciju. Važno je naglasiti da je „Zalogaj nade“ već treća humanitarna akcija Rotary cluba "Trakošćan" te zahvaljujući dosad organiziranim akcijama i u njima prikupljenim sredstvima, našim je učenicima u potrebi od 2017. godine u školi osigurana besplatna prehrana. Stoga pozivamo i vas, da sukladno svojim mogućnostima podržite ovu humanitarnu akciju uplatom na broj računa Rotary cluba Trakošćan HR3123600001300184223. Humanitarna akcija provodit će se od 16. listopada 2023. do 10. siječnja 2024. godine.

Da je događanje doista bilo bogato aktivnostima, prožeto okusima i mirisima zdrave hrane, možete se uvjeriti u foto-galeriji, a na linku https://padlet.com/unahabek/4-g1-life-coaching-uxuese43d8i47986 pogledajte članke na temu problema pretilosti i brze hrane kod mladih koje su učenici 4.G1 pisali na nastavi engleskog jezika.

Na kraju, upućujemo veliku zahvalu svim učenicima i nastavnicima na velikom doprinosu u organizaciji i provođenju ovoga događanja, predstavnicima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo koji su se rado odazvali i podržali nas u provođenju aktivnosti te POU Ivanec - Kino Ivanec koji su osigurali dio nagrada za naše učenike. Od srca vam svima hvala!

#TŠD2023

#Živjetizdravo

#KinoIvanec

 

Pročitano 588 puta

Back to top