eu fondovi
opkk
eu-flag
Europska unija
Zajedno do fondova EU

Projekt je sufinancirala Europska unija
iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Proveden projekt GOO Film festival

28.04.2023.  -  Napisala  Iskra Petak

U sklopu izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje Srednje škole Ivanec, u školskoj godini 2022./2023. provodio se projekt GOO Film fest financiran od Varaždinske županije. Namjera projekta bila je pružiti učenicima mogućnost stjecanja novih znanja i vještina te mogućnosti kreativnog izražavanja o temama vezanim uz Građanski odgoj i obrazovanje. Na projektu su sudjelovali učenici 3.g2 razreda (Alen Frketin, Lana Loparić, Maja Mavrek i Kristina Županić) i 4.g1 razreda (Leonarda Barbir, Ivana Geci, Nika Hrceg Žutki, Viktorija Kelemen, Silvija Šoštarić i Ivona Zver).

Na samom početku projekta učenici su sudjelovali na online radionici Hrvatskog filmskog saveza gdje su stekli osnovna znanja o filmu. Zatim su odabrali tri teme vezane uz školsku zajednicu i života građana Ivanca i okolice (sukladno domenama kurikuluma GOO: Društvena zajednica, Demokracija, Ljudska prava) koje žele istražiti i za koje smatraju da su aktualne i vrijedne isticanja i promišljanja te su uz pomoć stručnih voditelja filmskih radionica osmislili način kako kroz film prikazati odabranu temu.

U sklopu projekta provedene su tri radionice koje su vodili suradnici Interdisciplinarne filmske škole za djecu i mlade Frooom! iz Zagreba, Anton Mezulić (redatelj i snimatelj), Iva Gavrilović (montažerka) i Bojana Burnać (direktorica fotografije igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova), na kojima su učenici učili o tehnikama snimanja, korištenju opreme za snimanje filmova i montiranju snimljenog materijala. Aktivnosti projekta također su uključivale anketiranje učenika SŠ Ivanec, planinarenje na Ivanščicu te posjet Tvornici obuće Ivančica d.d. i snimanje na širem području grada Ivanca.

Rezultati projekta su tri kratka dokumentarna filma: 1) Ostaješ ili odlaziš? - anketiranje učenika SŠ Ivanec o planovima poslije školovanja; 2) Chamith - priča o doseljeniku iz Sri Lanke koji već četvrtu godinu živi i radi u Ivancu; 3) Zoran Stanko u zagrljaju Ivanščice – priča o poznatom i strastvenom planinaru i fotografu iz Ivanca.

Filmovi će idući tjedan biti prikazani u amfiteatru škole za učenike i djelatnike Škole, za sve sudionike projekta i one koji su omogućili njegovu realizaciju te za lokalne medije.

Ivančica Slunjski, prof.

 

Pročitano 584 puta

Back to top