eu fondovi
opkk
eu-flag
Europska unija
Zajedno do fondova EU

Projekt je sufinancirala Europska unija
iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Godina čitanja i Noć knjige – mlade autorice Srednje škole Ivanec o važnosti čitanja

23.04.2021.  -  Napisala  Iskra Petak

U suradnji s knjižničarkom Iskrom Petak, naše učenice i mlade spisateljice okupljene u Literarnu grupu koju vodi profesorica Maja Držaić napisale su što za njih znači čitanje i zašto misle da je ono toliko važno. Njihova razmišljanja donosimo povodom današnjeg obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava te Noći knjige. Napomenimo još da je 2021. godina proglašena Godinom čitanja pa se nadamo da će vas misli naših mladih spisateljica potaknuti da čitate što više. Čitajte, čitajte i čitajte!

 

Čitanjem stječemo nova znanja i učimo kritički razmišljati, povećavamo svoj vokabular, ali i učimo zabavljajući se. Ono nas može odvesti na čarobna mjesta i u zadivljujuće tuđe živote, ali može nam pokazati i koliko smo sretni u svojoj koži. Može nas nasmijati, rasplakati, potaknuti na promjenu... Čitanje zaista može sve. Izgrađuje nas kao osobe i tjera nas da radimo na sebi, da vjerujemo u svoje snove te da uvijek idemo naprijed. I najvažnije, dokazuje nam da je sve moguće ako to dovoljno jako želimo.

Karla Posavec

 

Karlin kutak za čitanje   Karla Posavec

 

 

Čitanje otvara oči. Daje uvid u stvarnu i iskonsku ljepotu koja se krije u riječima. Daje mogućnost da se okusi Beskonačnost jer zapisane riječi premošćuju stoljeća. Pruža neiscrpnu utjehu i neutaživo zadovoljstvo jer zaslađuje um, kao što to dobra hrana čini trbuhu. Čitanje obogaćuje misli novim mislima, a dušu hrani čitavim galerijama novih vidika i apstraktnih svjetova. Širi najdublje granice spoznaje, razgaljuje srce do produhovljenosti, pobuđuje najuzvišenije nezemaljske strasti i spašava od sterilne stvarnosti sred koje je čovjek osuđen živjeti.

Maja Bregović

 

Majin kutak za čitanje     Maja

 

 

Čitanje je vrsta meditacije. Kada stvarnost i svijet u kojemu smo prisiljeni živjeti postanu neizdrživi, često samo poželimo nestati. Čitanje omogućava bijeg u drugu stvarnost, u nove dimenzije svjetova koji često nemaju gotovo nikakve veze s nama. Svjetovi koji nas se uopće ne tiču i na koje svojim postojanjem nikako ne možemo utjecati. Čitanje nam omogućava potpuno isključenje iz naše tmurne, ponekad sulude stvarnosti i na nekoliko sati ne moramo brinuti ni o čemu, ne moramo razmišljati o vlastitim problemima. Uranjamo u svijet koji postoji samo u knjizi koju čitamo, u našoj mašti i u autorovoj mašti. Na taj se način odmaramo od onoga što moramo nazivati stvarnošću.

Estella Veronica Grubač

Estellin kutak za čitanje  Estella

 

 

Smatram da je čitanje važno jer se danas sve svodi na tehnologiju. Više nema čitanja knjiga, novina, raznih priča i slično. Društveni se život odvija na internetu. Mislim da to narušava naše zdravlje. Svakako bi bilo bolje za sve nas da odemo do knjižnice, posudimo neku knjigu te ju čitamo u miru svojega doma na nekom lijepom i toplom mjestu. Mladi danas sve manje čitaju, mora se probuditi svijest o važnosti čitanja. Nadam se da će se to popraviti i da će mladi, kao i svi ostali, uvidjeti pravu ljepotu čitanja knjiga.

Karla Bahun

2Karlin kutak za čitanje 1        Karla Bahun

Pročitano 1087 puta

Back to top