eu fondovi
opkk
eu-flag
Europska unija
Zajedno do fondova EU

Projekt je sufinancirala Europska unija
iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Poziv na skup o Pavici Hrazdiri

15.03.2017.  -  Napisala  Iskra Petak

U amfiteatru Srednje škole Ivanec u četvrtak 16. ožujka s početkom u 17 sati održati će se intedisciplinarni skup o Pavici Hrazdiri, heroini ivanečkog kraja i inicijatorici društvenog i kulturnog života u Ivancu u razdoblju između dva rata te autorici ivanečke himne Poleg jedne velke gore.

Tematsko predavanje o Pavici Hrazdiri održat će Željko Martan, profesor povijesti, čitat će se ulomci iz njezinih pripovjedaka te će se izvesti ivanečka himna kao i druga glazbena djela za koje je tekstove pisala sama Pavica.

Ovdje vam donosimo kratki tekst predavača Željka Martana, koji govori o svestranosti Pavice i njezinom utjecaju i važnosti za čitav ivanečki kraj: Vlasnica rudnika! Radnica rudnika! Ivanečka skijašica! Ivanečka književnica! Autorica ivanečke himne! Ivanečka fotografkinja! Pobornica socijalnog pitanja seljaka! Predsjednica planinarskog društva! Svjetska putnica! Ekologinja! Ivanečka kazališna glumica! Ovisnica o knjigama! Supruga ivanečke kulturne ikone, Otokara Hrazdire! Ona koja je "v glavi malo tak-tak"! Doista, tko je bila Pavica Hrazdira??

Nakon što je pročitao njezinu pjesmu "Poleg jedne velke gore", Rudolf (Rudi) Rajter joj je rekao: "Ti buš još jedanput popularna za te riječi." Pa ipak, čini se da su Pavica i Otokar Hrazdira izbrisani s povijesne pozornice. U povijesnim se arhivima gotovo ne spominju, tek ponegdje, poput forenzičara naletite na komadiće njihove ostavštine...

Kakav je bio život i djelo Pavice Hrazdire? Zašto je ona toliko važana za povijest Ivanca? Zašto je za vrijeme NDH tijekom samo jedne noći, 9. prosinca 1944., vitalnoj ženi u najboljim godinama posijedila kosa od straha!?

Odgovore na ta i druga pitanja, dobiti ćete u četvrtak, 16. 3. 2017. u amfitatru Srednje škole Ivanec, u 17 sati.  Svi su pozvani i dobrodošli, a naročito osnovnoškolske i srednjoškolske generacije!

Pročitano 870 puta

Back to top