eu fondovi
opkk
eu-flag
Europska unija
Zajedno do fondova EU

Projekt je sufinancirala Europska unija
iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Uključili smo se u obilježavanje 10. Tjedna cjeloživotnog učenja

29.09.2016.  -  Napisala  Iskra Petak

10. Tjedan cjeloživotnog učenja obilježava se od 26. rujna do 2. listopada 2016., a učenici i nastavnici Srednje škole Ivanec u njegovo su se obilježavanje uključili kroz dvije aktivnosti.

Tako su se u ponedjeljak 26. rujna u školskom amfiteatru održale „Kulturno-umjetničke aktivnosti na stranim jezicima“, odnosno obilježavanje Europskog dana jezika kojim se promiče važnost učenja stranih jezika i višejezičnosti kroz školu, ali i izvan nje. 

Obilježavajući Europski dan jezika, prikazana su postignuća koja su učenici ostvarili protekle školske godine kroz kulturno-umjetničke aktivnosti (prezentacija o putovanju u Bavarsku /Innsbruck, snimka predstave o Shakespeareu koju su naši učenici izveli povodom 400. obljetnice Shakespeareove smrti, kratki kriminalistički film koji su učenici snimili na nastavi DSD-a te izvedba njemačke verzija pjesme Alana Walkera „Faded“ („Verschwunden“)kojom su Lea Kramarić (vokal), Veronika Žunar (klavir) i Lana Srednoselec (gitara) na natjecanju „Max sucht den Superstar“ ostvarile 3. mjesto).

Na kraju programa podijeljene su 53 diplome učenicima trećih razreda koji su položili DSD1 ispit.

 

Poučnim i zanimljivim predavanjem naziva „Stvaranje i primjena digitalnih karata“  održanim 27. rujna također smo se uključili u obilježavanje već spomenutog 10. Tjedna cjeloživotnog učenja.

Predavanje je održao gospodin Tomica Visinski iz tvrtke HERE Zagreb, vodeće kompanije u svijetu u izradi digitalnih karata te lokacijskih tehnoloških rješenja i usluga kako za automobilsku industriju tako i za tvrtke u drugim granama poslovanja. Predstavivši kompaniju, od gosp. Visinskog smo doznali da HERE ima urede u 50 zemalja u 200 gradova diljem svijeta u kojima radi preko 6000 zaposlenika. Kompanija koja mapira svijet posljednjih 30 godina, 2015. godine je kupljena od strane troje njemačkih automobilskih giganata: AUDI AG, BMW Group i Daimler AG. Kompanija je time je osigurala glavno mjesto među vodećim proizvođačima automobila kao jedan od glavnih čimbenika u stvaranju autonomnih vozila (vozila koja uz pomoć karte i raznih drugih senzora, bez ikakve ljudske interakcije, sama upravljaju i voze po cestama, a koja su do sada bila dio znanstveno-fantastičnih filmova.).

Popis klijenata koji koriste HERE rješenja je vrlo impresivan. Od automobilske industrije (BMW, AUDI, Mercedes-Benz, Volvo, Jaguar i dr.) preko kompanija kao što su Microsoft, Facebook, Amazon, Yahoo pa sve do krajnjih korisnika koji mogu HERE karte koristiti na njihovoj web aplikaciji ili preko njihove u potpunosti besplatne aplikacije HERE WeGo.

Drago nam je što smo imali priliku ugostiti predstavnike takve kompanije u našoj školi te što su naši učenici imali priliku čuti što se sve može napraviti u svijetu digitalnih karata, tim više što je Škola od ove školske godine uvela fakultativni predmet Digitalna kartografija. Na tom će predmetu mnogi zainteresirani učenici učiti kako se rade digitalne karte, a ujedno će i surađivati sa spomenutom kompanijom te svojim radom pridonositi izradi njihovih karata! Isto tako, valja spomenuti da je uz gosp. Visinskog, gošća predavanja bila gđa Jelena Jagetić, nekadašnja učenica naše škole koja radi upravo na samoj izradi digitalnih karata u HERE-u.

 

WP 20160927 13 56 11 Pro

WP 20160927 14 07 12 Pro

WP 20160927 14 46 07 Pro

Pročitano 2340 puta

Back to top