eu fondovi
opkk
eu-flag
Europska unija
Zajedno do fondova EU

Projekt je sufinancirala Europska unija
iz Europskog fonda za regionalni razvoj

"Keramika Mecena” u 1.E

15.05.2024.  -  Napisala  Iskra Petak

Učenicima 1.E razreda na satu izbornog predmeta Obiteljski posao predstavljen je mali obiteljski posao iz lokalne zajednice – tradicijski lončarski obrt "Keramika Mecena”. O bavljenju lončarstvom učenicima je govorio Matija Kuća, glavni majstor lončar u obiteljskom obrtu koji je već četvrta generacija u obitelji Kuća koja se bavi lončarstvom.

Da je takvo predstavljanje poticajno i korisno učenicima, govore i njihovi dojmovi koje donosimo u nastavku:

Predavanje me se jako dojmilo. Bilo je vrlo zanimljivo i naučila sam puno novih stvari. Ovo predavanje omogućilo mi je povezivanje gradiva (sadržaja) s nastave sa stvarnim životom. Potaknulo me na razmišljanje da i ja otvorim neki obrt.

Predavanje mi se svidjelo, jer sam vidjela kako uz trud i rad možemo postati savršen poduzetnik. Uz to, sve je bilo povezano s predmetom Obiteljski posao pa sam mogla vizualizirati pojmove vezane uz to. Posao mi se osobno jako svidio i voljela bih pokušati.

Jako mi se sviđa takva vrsta nastave, jer čujemo vrlo zanimljive i korisne informacije. Također mi se sviđalo to da smo i mi sami mogli probati izraditi nešto od gline. Predavanje mi je bilo korisno, jer sam puno lakše shvatila neke stvari (vezane uz teoriju) na konkretnom primjeru.

Nastavni sat bio je edukativan i zanimljiv. Životna priča lončara koji je predstavljao svoj obrt bila je poučna. Smatram da je posao kojim se on bavi vrlo zanimljiv, ali i da jako puno vremena i truda treba uložiti da bi se postigao cilj.

Svidjelo mi se predstavljanje obrta. Bilo je zanimljivo naučiti nešto tradicijsko. Zanimljivo i korisno je bilo slušati kako je došao do dobrog uspjeha u poslu, što ga je potaknulo na krene u taj posao, kako je i čime započeo i naučio raditi. Bilo je zanimljivo gledati gotove proizvode te kako se oni izrađuju.

Vrlo zanimljivo, edukativno i zabavno predavanje. Naučio sam da je to posao kojim se održala tradicija takvog obrta u mome kraju. Zaključujem da je isplativo znati takvu vještinu izrade proizvod u ovo doba.

Posao je jako poučan i treba imati strpljenja za njega, a po tome je i zanimljiv. Možda i ja nekada počnem voditi takav posao.

Naučila sam kako se upornim radom, voljom i odricanjem može postići puno toga. Bilo je korisno i kreativno. Svidjeli su mi se radovi.

Svidio mi se posjet obrtnika lončara. Svidjelo mi se što nam je objašnjavao kako je krenuo u posao, s kojim se problemima susretao i kako danas obavlja taj posao. Bilo je zanimljivo kako objašnjava i pokazuje sam postupak izrade posuda od gline.

Predavanje me se vrlo dojmilo zato jer je bilo poučno, korisno i zanimljivo. Svidjelo mi se to što smo imali priliku uživo vidjeti dio proizvodnje , a i gotove proizvode.

 

Galerija slika

Pročitano 909 puta

Back to top