eu fondovi
opkk
eu-flag
Europska unija
Zajedno do fondova EU

Projekt je sufinancirala Europska unija
iz Europskog fonda za regionalni razvoj

PAINT & π u Srednjoj školi Ivanec

15.03.2024.  -  Napisala  Iskra Petak

U četvrtak 14.3. u našoj je školi u potpunosti vladao duh umjetnosti i matematike. Na nešto drugačiji, opušteniji i kreativniji način učenici naše škole proslavili su sa svojim nastavnicama matematike Svjetski dan matematike i Dan broja π. Sve je počelo u 10:00 sati u amfiteatru škole gdje se okupilo 80-tak prijavljenih učenika zainteresiranih za sudjelovanje u radionici PAINT&π . Učenici su prvo pogledali zanimljiv i edukativan video o Vincentu van Goghu i njegovim poznatim umjetničkim dijelima u kojima pronalazimo korelaciju s matematikom i fizikom. Osim toga, učenici su pogledali i zanimljiv dijalog između Vincenta van Gogha i broja π kojega su osmislile i izradile učenice 1.G razreda, Lea Križanec i Lukrecija Hojsak. Malo je reći da smo uz njihov video iskreno uživali i nasmijali se. Nakon prikazanih videa, učenici su odigrali Kahoot kviz koji se nadovezao na video učenica, a najbrže i najtočnije u odgovorima bile učenice Sara i Petra Bednjički iz 1.G razreda.

Nakon uvodnog dijela, učenici su se udobno smjestili u holu škole, pripremili tempere i voštane boje te počeli s crtanjem. Mogli su birati između van Goghovih djela Zvjezdana noć, za koji su dobili konkretne upute kako pristupiti crtanju korak po korak ili djela Suncokreti za koji su imali potpunu slobodu crtanja. Prevladavalo je crtanje Zvjezdane noći. Redoslijed crnih zgrada na slici koje su se pronašle u prednjem planu, predstavljale su zapravo prvih 14 decimala broja π, a u pozadini su se pronašli razni kružni i vrtložni oblici.

Manji broj učenika krenuo je u avanturu crtanja van Goghovih Suncokreta vlastitom tehnikom uz uvjet da jezgre suncokreta budu kružni oblici s polumjerima ili promjerima koji predstavljaju prvih nekoliko decimala broja π.

I učenici i nastavnici uživali su u ovoj pozitivnoj umjetničko - matematičkoj atmosferi. Iako su svi učenici pobjednici u ovoj radionici, tim nastavnika vrednovao je one najbolje prema osmišljenoj rubrici vrednovanja koju je kreirala prof. Marica Dolenec-Jurinić.

Najbolji u tehnici crtanja (korak po korak) Zvjezdane noći su: 1. mjesto – Anja Čehulić i Lucija Friščić (2.G1), 2. mjesto – Ida Prstec i Gabriela Miklošić (2.G1), 3. mjesto – Melanija Car i Lea Naglaš (3.P)

Najbolji u vlastitoj tehnici crtanja Suncokreta su: 1. mjesto – Stefani Pintarić (2.G1), 2.mjesto – Emili Pavleković i Vanesa Marković (1.G), 3.mjesto – Ema Žulić, Leticia Kužir i Barbara Švec (2.G2).

Upravo i u našem Eramus+ projektu STEM-xhibitions želimo unaprijediti učenje i poučavanje STEM predmeta uvođenjem umjetničkih izložbi učenika, koristeći metode kokreacije. Na stranici www.stemxhibitions.com možete pronaći više informacija o projektu, a ovdje možete pogledati našu galeriju slika i video s današnjeg događanja na poveznici https://rb.gy/plql2n . No ukoliko ste u blizini, svakako svratite u hol naše škole i uživo se divite umjetnosti naših talentiranih učenika!

Još jednom veliko hvala svim učenicima na njihovoj kreativnosti i želji za sudjelovanjem u radionici, nastavnicama matematike, nastavnici likovne umjetnosti Emiliji Leskovar te nastavnici matematike Petri Hiržin na ideji i cjelokupnoj organizaciji.

 

 

Pročitano 191 puta

Back to top