eu fondovi
opkk
eu-flag
Europska unija
Zajedno do fondova EU

Projekt je sufinancirala Europska unija
iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Održan međunarodni projektni sastanak Erasmus+ projekta OOP4FUN

12.12.2022.  -  Napisala  Iskra Petak

U srijedu, 7. prosinca i četvrtak, 8. prosinca 2022. na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu održan je, na kraju prve godine provođenja, međunarodni projektni sastanak projekta Erasmus+ KA220-SCH naziva “OOP4FUN – Object Oriented Programming for Fun”, koji je organizirala Srednja škola Ivanec u suradnji sa Fakultetom organizacije i informatike. 

Ovaj projekt trajanja 32 mjeseca počeo je s provedbom 16. siječnja 2022. godine i financiran je Erasmus+ programom “Cooperation partnerships in school education” u iznosu od 282.265,00 eura. Ciljevi projekta usmjereni su na nastavnike i učenike srednjih škola. Osnaživanje nastavnika u korištenju inovativnih kurikuluma i pristupa u nastavi programiranja, posebice OOP programiranja, na zabavan način razvoja igrica bolje će pripremiti i potaknuti srednjoškolce na upis na STEM fakultete te će promijeniti njihovu percepciju programiranja.

Uz Srednju školu Ivanec i Fakultet organizacije i informatike iz Hrvatske, partneri na projektu su vodeća europska sveučilišta u području informatike i računalstva: University Of Žilina, Slovačka, University Of Pardubice, Češka Republika, University Of Applied Sciences Dresden, Njemačka, University of Belgrade, Srbija, te srednje škole: Obchodná Akadémia Považská Bystrica, Slovačka, Gymnazium Pardubice, Češka Republika, Gymnasium Dresden-Plauen, Njemačka, Gimnazija Ivanjica, Srbija.

Ciljevi projekta su: inovirati srednjoškolski kurikulum novim pristupima poučavanju programiranja kroz razvoj igara, potaknuti srednjoškolce na upis STEM studijskih programa, poboljšati razumijevanje osnovnih principa programiranja i objektno orijentiranog programiranja te razviti vodič i obrazovne materijale za nastavnike. Također, jedan od važnih očekivanih učinaka projekta je omogućiti visokoškolskim i srednjoškolskim nastavnicima i studentima s partnerskih institucija stjecanje vrijednog znanja u domeni programiranja te iskustva rada i učenja kako u međunarodnim timovima, tako i u online okruženju.

Tijekom projekta partneri su razgovarali o 5 glavnih rezultata, pri čemu je prvi rezultat, Analiza trenutnog stanja i identifikacija raskoraka u učenju programiranja, koordiniran od Srednje škole Ivanec, na samom završetku. Voditeljica projekta u Srednjoj školi Ivanec je ravnateljica Lidija Kozina, a voditelj prvog projektnog rezultata Analize trenutnog stanja i identifikacije raskoraka u učenju programiranja nastavnik Davor Fodrek. Fakultet organizacije i informatike vodi drugi projektni rezultat pod nazivom “Dizajn učenja s novom temeljnom idejom (poučavanja) programiranja”, uz sudjelovanje i doprinos i u svim drugim projektnim rezultatima s voditeljem projekta izv. prof. dr. sc. Zlatkom Stapićem.

U sklopu sastanka svi sudionici posjetili su i obišli Srednju školu Ivanec, gdje su i dvije partnerske institucije Srednja škola Ivanec i Gimnazija Ivanjica iz Srbije održale radni sastanak i potpisale ugovor o suradnji.

Više informacija o projektnim rezultatima i partnerskim institucijama dostupno je na službenoj stranici projekta www.oop4fun.eu

 

Pročitano 290 puta

Back to top