eu fondovi
opkk
eu-flag
Europska unija
Zajedno do fondova EU

Projekt je sufinancirala Europska unija
iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Isprobali smo simulator prevrtanja i simulator sudara

05.05.2016.  -  Napisala  Iskra Petak

Kao i dosadašnjih godina i ove se godine Srednja škola Ivanec uključila u suradnju s Policijskom postajom Ivanec kako bi učenicima završnih razreda skrenula pozornost na ozbiljnost njihova ponašanja u prometu bilo da su vozači ili samo sudionici u prometu. Od ove godine MUP-u se u predavanju priključio i Hrvatski autoklub tako da su učenici trećih i četvrtih razreda imali priliku čuti doista vrlo zanimljivo i poučno predavanje prometnih stručnjaka iz HAK-a u kojem je pozornost skrenuta upravo na njih, mlade vozače i sudionike u prometu koji su najugroženija skupina kada se govori o prometnim nesrećama. Uz brojne fotografije i priče o prometnim nesrećama i njihovim kobnim posljedicama još se jednom naglasila važnost korištenja sigurnosnog pojasa, poštivanja ograničenja brzine te nekonzumiranja alkohola i drugih opojnih sredstava.

Nakon predavanja, svi zainteresirani učenici imali su priliku isprobati i simulator sudara te simulator prevrtanja.

U simulatoru sudara, učenici su se mogli uvjeriti u silinu sudara pri brzini od "samo" 18 km/h, dok su u simulatoru prevrtanja doista iskusili prevrtanje automobila i uvidjeli važnost vezanja sigurnosnog pojasa. Automobil s putnicima se prvo okrenuo na bok, potom skroz za 180 stupnjeva da bi potom došli u prvotni položaj. Pritom se automobil tresao kao da je riječ o pravom prevrtanju. U oba se simulatora doista mogla iskusiti presudna važnost vezanja pojasa.

Akcija "Mladi vozači u prometu" namijenjena je učenicima završnih razreda srednjih škola Varaždinske županije, a  provodi  se u okviru UN-ovog desetljeća sigurnosti cestovnog prometa 2011.-2020. te Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH.

Pročitano 662 puta

Back to top