Ispiši ovu stranicu

Novi Erasmus+ projekt OOP4FUN „Object Oriented Programming for Fun“

20.01.2022.  -  Napisala  Iskra Petak
Tekst:   /  

       oop    oop2

 

Dana 16. siječnja 2022. godine Srednja škola Ivanec počela je s provedbom novog Erasmus+ projekta pod nazivom OOP4FUN – Object Oriented Programming for Fun. Projekt je financiran iz Erasmus+ programa “Cooperation partnerships in school education” s ukupnim budžetom od 283.228,00 eura. Radi se o projektu strateškog partnerstva u području obrazovanja čiji je nositelj Sveučilište u Žilini iz Slovačke, a u projektu Srednja škola Ivanec sudjeluje kao partner uz Fakultet organizacije i informatike iz Varaždina te uz fakultete i srednje škole iz Slovačke, Češke, Srbije i Njemačke (Sveučilište Pardubice, Sveučilište u Beogradu, Gimnasyum Pardubice, Obchodna akademija, Hochschule für Technik und Wirtschaft Dresden, Gimnazija Ivanjica i Gymnasium Dresden-Plauen). Trajanje projekta predviđeno je do 16. rujna 2024. godine.

Cilj projekta je uvođenje objektno orijentiranog programiranja u kurikulume srednjih škola na inovativan i zabavan način kroz razvoj igara. Ciljna grupa projekta su nastavnici srednjih škola za koje je važno da razumiju objektno orijentirano programiranje kako bi mogli motivirati učenike za STEM područje. Kroz projekt će se kreirati novi kurikulum za poučavanje programiranja i uvesti inovativne metode učenja i poučavanja, educirat će se nastavnici za primjenu novog kurikuluma i motivirati učenici za objektno orijentirano programiranje kroz projektni timski rad na razvoju igara.

Rezultati projekta će uključiti Analizu trenutnog stanja i identifikaciju nedostataka u poučavanju programiranja, Dizajn učenja s novim idejama poučavanja programiranja, Razvoj novog kurikuluma za poučavanje programiranja, Materijale za nastavnike – prijenos iskustva za sadašnje i buduće nastavnike i platformu za e-učenje te Prijedlog novog kurikuluma za akreditaciju na srednjoškolskoj razini.

Osim navedenih rezultata, projekt će doprinijeti boljem obrazovanju budućih nastavnika koji će predavati programiranje u srednjim školama, podizanjem kompetentnosti postojećih nastavnika, boljim interesom učenika srednjih škola za nastavak njihovog obrazovanja u STEM i ICT područjima, povećanim interesom djevojaka za studiranje na IT studijskim programima, ali i smanjenjem opterećenja nastavnika informatičkih kolegija na visokim učilištima na prvim godinama preddiplomskih studija.

Projekt za Srednju školu Ivanec vodi ravnateljica Lidija Kozina, a članovi projektnog tima su i nastavnici informatike Davor Fodrek i Branko Šaško. Tijekom projekta partneri će zajednički raditi na pet rezultata, od kojih je prvi kreiranje analize trenutnog stanja i identifikacije nedostataka u poučavanju programiranja u srednjom školama i na sveučilištima, a kojeg koordinira Srednja škola Ivanec.

U srijedu 20. siječnja i četvrtak 21. siječnja 2022., održan je online kick-off sastanak projekta, u organizaciji domaćina i koordinatora na projektu University of Žilina, Faculty of Management Science and Informatics.

 

kick-off sastanak, 1. dan - 19.1.2022.

ko1

 

kick-off sastanak, 2. dan – 20.1.2022.

ko2

Pročitano 891 puta