Ispiši ovu stranicu

Međunarodni dan obrazovanja i STEM projekti u Srednjoj školi Ivanec

24.01.2023.  -  Napisala  Iskra Petak
Tekst:   /  
Međunarodni dan obrazovanja obilježava se 24. siječnja i posvećen je jačanju uloge obrazovanja za uspostavljanje globalnog mira, razvoja i napretka. Svaka škola treba svojim učenicima ponuditi inkulzivno i kvalitetno obrazovanje. Srednja škola Ivanec prepoznala je mogućnosti povećanja kvalitete obrazovanja putem Erasmus+ programa kojima uvodi inovativne nastavne sadržaje i metode učenja i poučavanja te trenutno provodi 3 Erasmus+ projekta u STEM području kako bi zainteresirali učenike, budući da potreba za STEM stručnjacima stalno raste.
Projekt „Virtualni STEM muzej“ polako se bliži kraju te će u ožujku svima zainteresiranima biti predstavljen prvi srednjoškolski virtualni STEM muzej. Kao u pravom muzeju, učenici će moći razgledati što žele i provesti što više vremena u istraživanju izloženih eksponata i elemenata. Kako bi muzej bio od koristi za obrazovanje, kreirani su i popratni materijali koji će pomoći nastavnicima u korištenju ponuđenih alata i smjernice za povezivanje sadržaja muzeja sa STEM programima. U 4 sobe, izložba znanosti, tehnološkog napretka, suvremenog inženjerstva i matematike, učenici će moći interaktivno koristiti 60 kolekcija vezanih uz STEM područje.
Cilj drugog projekta “OOP4FUN – Object Oriented Programming for Fun” je inovirati srednjoškolski kurikulum novim pristupima poučavanju programiranja kroz razvoj igara, potaknuti srednjoškolce na upis STEM studijskih programa, poboljšati razumijevanje osnovnih principa programiranja i objektno orijentiranog programiranja te razviti vodič i obrazovne materijale za nastavnike. Također, jedan od važnih očekivanih učinaka projekta je omogućiti visokoškolskim i srednjoškolskim nastavnicima i studentima s partnerskih institucija stjecanje vrijednog znanja u domeni programiranja te iskustva rada i učenja kako u međunarodnim timovima tako i u online okruženju.
Novi Erasmus+ projekt „STEM-xhibitions“ ima za cilj povećati interes, angažman i utjecati na uspjeh srednjoškolaca, istovremeno promičući njihove transverzalne vještine i javni angažman u znanstvenim istraživanju kroz metode zajedničkog stvaranja izložbi. Cilj ovog projekta je kreirati novu pedagošku metodologiju za učenje i poučavanje STEM predmeta u srednjim školama u Europskoj uniji. Ova metodologija omogućiti će integrirani pristup poučavanju STEM predmeta koristeći interaktivne digitalne alate za poticanje interesa i angažmana učenika. Znanstvena znanja kombiniraju se s kreativnim praksama u stvaranju umjetničkih izložbi koje kustosiraju studenti temeljem ponuđenih STEM tema, a također uključuju metode učenja zajedničkim kreiranjem. Projekt je u prvom mjesecu provedbe, traje 24 mjeseci, a vrijednost mu je 250.000 eura. Nositelj projekta je organizacija iz Francuske, a partneri su škole i organizacije iz Grčke, Cipra, Španjolske i Hrvatske.
Pročitano 529 puta