Ispiši ovu stranicu

Prijava za rad u Centru izvrsnosti iz robotike

11.09.2019.  -  Napisala  Iskra Petak
Tekst:   /  

U sklopu Centra izvrsnosti za nove tehnologije kreće poseban PROGRAM ZA ROBOTIKU koji će biti realiziran kroz jesensku i zimsku školu robotike. Radionice će se odvijati 30. i 31. listopada, te za vrijeme drugog dijela zimskih praznika, od 24. do 29. veljače 2020.


Radionica 1 ( 20 učenika)
Elementarna robotika
Grafičko programiranje
Namijenjeno učenicima od 8 do 19 godina je program učenja koji se bavi predajom znanja iz znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike. Program je namijenjen djeci osnovnoškolskog uzrasta koja tek počinju upoznavati pojmove iz tih područja. Polaznici se kroz praktičan rad brzo uključuju u vježbe i na praktičan način mogu upoznati principe rada strojeva i sustava koji ih okružuju. Praktični rad je zapravo suština ovih radionica jer djeca aktivno primjenjuju stečeno znanje i tako usvajaju sadržaj predavanja.Tijekom rada veliki naglasak je na razumijevanju i raspravi o zadatku, te uviđanju prednosti i mana određene konstrukcije, težištu, položaju i vrsti senzora, kao i odabiru programskog sučelja. Djecu učimo precizno i pošteno uspoređivati postignute rezultate, te konačno odabrati najbolji rad i najbolju ekipu. Učenici rade u paru tako da razvijaju timski duh i vježbaju komunikaciju u kreativnim procesima i rješavanju problema. U ovim aktivnostima posebno je izražena kreativnost, dizajn i rješavanje problema.
Sadržaj rada prilagođava se učeniku, njegovim godinama, iskustvu i razini vještina.

Radionica 2 (10 učenika)
IZRADA ROBOTA ZA SOCCER

Namijenjeno učenicima od 12 do 19 godina
Potrebno predznanje
Osnova programiranja u C++
RCJ Soccer MRMS robot 3, sklapanje
MRMS je namijenjen za softversku i hardversku modularnu gradnju mobilnih robota. Pločice su elementi koji prate zadane dimenzije, tako da se mogu grupirati u veći sistem prema potrebama. Mikrokontrolerski dio se sastoji od Arduina i STM ARM proizvoda. Gotovo sve pločice rade i u jednom i u drugom sistemu pa je moguće lako hardversko rekonfiguriranje. Arduino grana je jednostavna za programiranje i posjeduje nenadmašnu količinu gotovog softvera. Ipak, bazirana je na starijoj arhitekturi i ne koristi prednosti ARM arhitekture. STM je kompliciraniji, ali zato odlično koristi nove osobine i postiže, nekad i dramatična, povećanja brzine. Oba je sistema moguće spojiti na mikroprocesor. Dio sistema je sučelje na Odroid XU4, single board computer veličine kreditne kartice, s USB 3.0 i gigabitnim ethernetom. Odroid omogućava korištenje naprednih kamera u sistemu, npr. putem OpenCV biblioteke.
Cilj je bio napraviti modularan, ali ujedno i otvoren sistem.
Mehanički dio sistema je baziran na dijelovima koji se mogu štampati bilo kojim jednostavnim 3D printerom.

Radionica 3 (10 učenika)
Raspberry Pi fizičko računalstvo (physical computing) i Python
Node-RED progamski alat za Internet of Things
Raspberry Pi mobilni robot: Python + Node-RED
Računalni vid (computer vision) na Raspberry Pi
Korisnici će naučiti:
• Samostalno koristiti Raspberry Pi računalo i aplikacije
• Osnove programiranja u Python-u (ciljano na rad s digitalnim ulazima, izlazima i kamerom)
• Osnove rada s programskim alatom Node-RED
• Spajanje elektroničkih komponenti na Rasberry Pi i programiranje rada s njima
• Građu i programiranje AlphaBot mobilnog robota
• Teorijske osnove rada računalnog vida


Predavači: Ivan Kolarić, mentor ovogodišnjih europskih prvaka u ROBO SOCCER HANNOVER 2019., Janko Pribičević, svjetski prvak u robotici 2018., Zoran Pribičević, mentor svjetskih prvaka u kategoriji RESCUE MAZE 2017., 2018., Jelka Hrnjić, tajnica Hrvatskog društva za robotiku Željko Krnjajić, tajnik Hrvatskog robotičkog saveza Ivica Kolarić , nacionalni predstavnik Hrvatske u svjetskoj organizaciji RCJ
Detaljnije informacije o Programu za robotiku učenici i nastavnici mogu dobiti od voditelja Programa na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Molimo zainteresirane učenike da se najkasnije do 20.9.2019. jave nastavnicima informatike, matematike ili fizike zajedno s potpisanom privolom koja se nalazi u privitku.

Pročitano 1111 puta